Η Μονάδα Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων – Eιδικό Kέντρο Kαρδιάς Aθλητών και Νέων (Ε.Κ.Κ.Α.Ν.) αποτελεί ειδική Μονάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεχή λειτουργία πάνω από 20 χρόνια η οποία επικεντρώνεται στα κληρονομικά καρδιαγγειακά νοσήματα και στη μελέτη και θεραπεία νόσων που αφορούν τους αθλητές.

Αντικείμενο του Ε.Κ.Κ.Α.Ν. αποτελεί η διαγνωστική διερεύνηση και η θεραπευτική αντιμετώπιση των μυοκαρδιοπαθειών και άλλων κληρονομικών καρδιαγγειακών νοσημάτων στην Ελλάδα, καθώς και η λήψη μέτρων για την πρόληψη των αιφνίδιων θανάτων στους νέους και στους αθλητές τόσο σε ατομικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο.

Το Ε.Κ.Κ.Α.Ν. ως μονάδα της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το υπερηχοκαρδιογραφικό τμήμα, το αιμοδυναμικό εργαστήριο, το τμήμα ηλεκτροφυσιολογίας και το εργαστήριο εργοσπιρομετρίας, παράλληλα με την μελέτη του γενετικού υπόβαθρου, μπορεί να παρέχει εξειδικευμένη και πλήρη αξιολόγηση και αντιμετώπιση τόσο των πασχόντων όσο και των συγγενών τους από ένα σύνολο εξειδικευμένων καρδιολόγων και άλλων επιστημόνων, όπως γενετιστών και ψυχολόγων.